Katedra zoologie

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Úvodní stránka
Exkurze do Staré obory PDF Tisk Email

_42699V tek 27.11.2009 se  koná poslední letošní zoologická exkurze. Sraz na autobusové zastávce Hluboká n.Vlt., Zámostí most MHD v 6:55.
Zaměření: hmyz, zejména brouci zimující v mrtvém a odumírajícím dřevě.
Lokalita: Stará obora u Hluboké, případně aleje se starými duby u Hluboké. Šance podívat se oficiálně do biologicky velmi hodnotné uzavřené obory.

Zdravím všechny,
chtěl bych vás tímto informovat o definitivním plánu vycházky do Staré obory u Hluboké.
Většina zájemců (jakož i já) preferuje čtvrtek 26.11.2009.
Tímto ho stanovuji jako definitivní termín. Těm, kterým nevyhovuje, se velmi omlouvám!
Sraz bude v nekřesťanský čas - 6:55 na zastávce Hluboká n. Vlt., Zámostí most MHD. Samotnému se mi tato hodina pramálo líbí, ale odpovídá to jedinému rozumnému spoji z Č.B., pak bychom se do Hluboké dostali zase až hodně pozdě:
Autobus vyjíždí od Nádraží v 6:30; na zastávce Hluboká n.Vlt., Zámostí, most je v těch 6:55. Já přistoupím na zastávce U parku v 6:38. (Kdyždtak se podívejte na idos.)
Končit budeme tak, abychom stíhali autobus, který vyjíždí ze zastávky Hluboká n.Vlt., Zámostí, v 15:31 (v Č.B. je chvilku po 16:00). Případná alternativa je ještě odjezd v 16:34.
Klidně bych to ukončil i o něco dříve (budeme mít skoro 8 hodin na samotnou akci, což je celkem darda), ale zase nic rozumného dříve nejede. Pokud někdo bude chtít skončit dříve a domů se dostat individuálně, samozřejmě ho v oboře nikdo násilím držet nebude.

Do obory by nás měli pustit jižní branou (přibližně Loc: 49°4'8.719"N, 14°26'44.703"E), my se pak budeme pohybovat v okruhu do zhruba 2-3 km severně od této brány: pokud si na www.mapy.cz nastřelíte turistickou mapu, tak zhruba v těch místech, kde je bílá (=bezlesí), Zlatěšovický rybník, vrch Baba. V leteckých mapách je vidět, že je zde hodně lesních pastvin a rozvolněný les. To jsou místa, která osobně trochu znám a která jsou dle mě atraktivní. Pokud bude čas a chuť, můžeme se ještě podívat na dubové aleje přímo ve Hluboké - staré duby hostí mimo jiné tesaříka obrovského a páchníka hnědého.

Pokud máte vlastí turistickou mapu, můžete si ji vzít (já mám ale vlastní, čili by neměl být problém). Dále samozřejmě odění a obutí v němž jste zvyklí chodit do terénu. Mohla by se vám hodit botanická lupa (já chodím do terénu bez lupy a určuju sběř až doma v teple, ale pro účely prohlížení hmyzáků v terénu ji určitě využijete). Vezmu nějaké epruvetky a broukařské nádobíčko. Pokud máte, vezměte si nějaký nožík, dlátko či lopatku, kterými se nebudete štítit rýpat do trouchnivého dřeva. Nějaké jídlo a pití včetně něčeho na zahřátí se jistě taky snese;-). Víc mě momentálně nenapadá. Pokud má někdo dotazy, sem s nimi.

Na viděnou ve čtvrtek se těší
Pavel Pokluda Můj telefon: 776 703 113

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack