Katedra zoologie

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Úvodní stránka
Vlnáč netečný, tráva a halucinogeny PDF Tisk Email

cynegetisMezi středoevropskými 101 druhy slunéček jsou jen čtyři býložravé. Všechny se mohou vyskytnout v České republice. Vlnáč netečný (Cynegetis impunctata - jako že nemá žádné tečky) je poměrně hojný, ale nenápadný druh. A žere prostě trávu. Ne konopí, opravdovou trávu.

V přírodě vlnáče netečné nejspíše sesmýkáme sítí z nějaké širokolisté trávy. Má rád srhu, pýr a podobně. Jestli jsou jednotlivé druhy hostitelské rostliny různě vhodné pro vývoj slunéčka, jsme testovali v laboratoři. 

Listy výše zmíněných trav, pšenice i ječmenu byly vhodnou potravou pro tvorbu vajíček (160 za život samičky). Larvy se na všech vyvinuly za tři týdny. Jenom chrastice rákosovitá byla nevhodnou potravou, ačkoli v přírodě se na ní vlnáči nalézají. Snad to nebude obsahem halucinogenního dietyltryptaminu. 

Ani larvy, ani dospělá slunéčka nedávala v laboratorních pokusech přednost žádnému druhu trávy či obilí, pokud se jim předložily ve dvojicích. Vlnáč se nejspíše nemůže stát škůdcem obilí, protože je bezkřídlý a pěšky se daleko nedostane. Obilí je každý rok na jiném poli, a když uzraje, vlnáč si už na slámě nepochutná. Také orba by ho zničila.

Kaluškov P, Čehlarov E, Nedvěd O, 2013: Suitability of Gramineous Plants as Food for the Phytophagous Ladybird Cynegetis impunctata L. (Coleoptera: Coccinellidae). Acta Zoologica Bulgarica 65: 561-564.

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack