Katedra zoologie

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Úvodní stránka
Naštvaný budníček PDF Tisk Email

budnicek80Zpěv ptáků má dvě základní funkce: přilákat partnerku a odradit soupeře. Některé druhy pěvců vynikají zpěvy, v nichž jsou jednotlivé slabiky opakovány s vysokou kadencí (např. 30x za vteřinu). Vysokou kadenci zpěvu dokážou udržet jen nejlepší zpěváci, a tak může být kadence zpěvu indikátorem kvality samce pro ostatní jedince.

Jednoduchý zpěv budníčka menšího Phylloscopus collybitase skládá ze slabik přepisovaných jako “cilp” a “calp”. Ty se nepravidelně střídají v rytmu asi 3 slabiky za vteřinu. Zdaleka se tak v tomto ohledu neblíží rekordmanům z řad ostatních druhů. Nicméně i pro budníčky je tempo zpěvu důležité a leccos o nich vypovídá. Chování samců jsme studovali v playbackových pokusech, které simulují vpád cizího samce do teritoria. Budníčci, kteří reagovali na přehrávání provokačního zpěvu nejagresivněji (klováním do reproduktoru), měli zároveň vyšší kadenci spontánních zpěvů než ostatní samci. Na rozdíl od druhů s extrémně rychlou kadencí zpěvu budníčci zdaleka nejsou na hranici fyziologických možností. Mohou tak kadenci zpěvu výrazně zrychlit, což také v reakci na provokační zpěv potvrdili. Kadence zpěvu u budníčků tak pravděpodobně není indikátorem pěveckých (a pravděpodobně i dalších) kvalit, ale je výrazem krátkodobé agresivní motivace.

Linhart, P., Jaška, P., Petrusková, T., Petrusek, A. & Fuchs, R. 2013. Being angry, singing fast? Signalling of aggressive motivation by syllable rate in a songbird with slow song. Behavioural Processes, 100, 139–145.

Renčín budníček

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack