Katedra zoologie

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Úvodní stránka
Zprávy z Indonezie 8 - dorazil k nám kapitalismus! PDF Tisk Email
Kdybych se mel vratit k drivejsimu prirovnani ke knizkam o Harry Potterovi, tak se tu pomalu zaciname blizit k sedmemu dilu. Zapoceti stavby mostu na ostrov Balang a tim i vyhlidky investoru na provincni dalnici kolem celeho Balikpapanskeho zalivu spustily lavinovou reakci nekontrolovatelne prumyslove expanze. Pravy kapitalismus, jak jsem ho zatim znal jen ze socialistickych ucebnic dejepisu! Behem nekolika tydnu se kolem celeho zalivu zacalo naprosto nekoordinovane a nekontrolovatlene budovat a rozvijet (i kdyz tohle jsou vlastne terminy, ktere se v tech ucebnicich zacaly objevovat az po roce 1948). Bez ohledu na to, kolik ochranaru a organizaci mistniho rozvoje tu proti te budovatelske kalamite protestuje, ten proces se neda zastavit. Nelze se ted poradne na nic soustredit, jakmile co se dva tydny venujete jednomu maleru, objevi se nekde jinde jiny jeste vetsi, ten na dva dalsi tydny odvede vasi pozornost a nez se k te prvni zalezitosti vratite, je uz pozde. Honem honem se jeste pokusite zacharnit neco z toho prvniho a pote co neuspejete, zjistite, ze vam mezitim ujel vlak i u toho druheho a ze treti a ctvrty maler vam pri tom uniknul uplne. A tak ma ted kolem rezervace a pres mangrovy vest nejen provincni dalnice, ale taky tezarska cesta papirenske firmy. Dostali povoleni ani ne mesic pote, co uz dodelali jinou pristupovou cestu - pristav, ktery znamena pomaly konec posvatneho zluteho mangrovu a jedineho vnirozemskeho koraloveho utesu v celem zalivu. Nejlepsi volba mezi dvema alternativami jsou ocividne obe dve! V miste, kudy povede dalnice, uz se zacaly sazet olejne palmy a jina palmarska spolecnost uz skupuje dalsi uzemi. Pozastavene hnedouhlene doly obnovuji cinnost a otevreni novych zatim zdrzuji nanejvis tak spory o tom, jestli nakonec spis uhli nebo palmy. Tovarna na zpracovani palmoveho oleje zapomnela na svoje sliby, ze kdyz uz vloni ilegalne vykaceli mangrovy na pobrezi, budou uz pouzivat jen namorni cestu. A tak jakmile dostaveli pristav, ktery z jejich okoli vyhnal delfiny, pustili se hned do planu na stavbu silnice - a opet, podel hranice Sungai Wainu. Nedovedu si predstavit,jak se tam tolik silnic vtesna. Vykacene uzemi, ktere po nasich lonskych protestech tataz tovarna znovu osazela mangrovy, se ted zase zaveze zeminou, aby se plocha tovarenskeho komplexu mohla zpetinasobit. Prohlasujou, ze budou nejvetsi fabrikou sveho druhu a ze budou zpracovavat olej z celeho Vychodniho Kalimantanu. Nicmene v teze chvili jina uplne stejna tovarna (ktera bude urcite taky nejvetsi tehoz druhu) dostava povoleni ke stavbe sveho vlastniho pristavu o par kilometru hloub v zalivu (kam se nejspis stahli ti delfini pote, co je vyhnala ta prvni tovarna). Na pobrezi vyhorel dalsi kus lesa - pozar zalozili delnici, ktere plati primo mistni vlada za stavbu vlastniho pristavu (jeste jineho).
A to vsechno v mistech, kudy jsme s Ulirem jeste pred trema lety projizdeli na nasi prvni lodce v mangrovech, ktere mi tehdy pripadaly nekonecne. A v mistech, kde jste jeste vloni mohli na sest dni a pet noci zabloudit a nepotkat clovicka - az na tri drevorubce, kteri pred vami s ulekem utecou! V mistech, kam se po pozaru v roce 1998 letos konecne vratil i prvni orangutan...
Ale ma to vsechno i svoje svetle stranky. Doposud znesvareni ochranari zapominanji na sve predchozi spory, ktere se najednou zdaji byt malicherne, a zacinaji spojovat sily. Nakonec i ja jsem s tezkym srdcem a cernym svedomim vzdal sve protesty vuci botanicke zahrade, kterou vedeni rezervace Sungai Wain buduje uvnitr chraneneho uzemi, aby tak mohli protacet velke projektove penize. Nejspis i diky tomu me nakonec vedeni rezervace oslovilo jako konzultanta a zacali jsme po dvou letech potlacovaneho svaru zase vystupavat jako jeden tym. V prvni chvili se mi tomu ani nechtelo verit a dlouho jsem rozvazoval, jaka nekala taktika by se za tim mohla skryvat! Ale zrejme je to vazne jen o tom, ze ted zkratka nelze jinak nez spojit sily. A i kdyz je jasne, ze je to iniciativa Agusdina (sefa ostrahy rezervace, pro ktereho ted nahrazuju nepritomnou Gaby) a mozna i Anta (ktery zase me oficialne nahradil v moji neformalni roli koordinatora vyzkumu), dobrovzdani ke spolupraci se mnou dal i Purwanto - reditel rezervace a moje osina v zadku. Svolil asi s nevoli, a sam se se mnou od te doby nesesel, ale svolil. Pro me, ktery jsem tu nezazil krizova devadesata leta (ilegalni tezbu a kalamitni pozar) je to vlastne prvni zkusenost, diky ktere zacinam mit vedeni rezervace opravdu v ucte, pres vsechny zhovadilosti, ktere obcas delaji. Necekal bych, jak dlouho a jak dobre se budou drzet v tomhle boji, byt si o nem vsichni myslime, ze je temer marny.
Ale neni to jenom vedeni rezervace, do protestu se zapojujou i nevladni organizcace v Balikpapanu a Samarinde, univerzitni studenti a nekolik novych "bule"(bledych tvari). Vetsina z nich opet i pres ten pocit temer nulovych sanci. I muj asistent Darman si ted prave zaklada svoji vlastni nevladni organizaci a most pres ostrov Balang je prvnim bodem jejiho programu. Zacina se uz rysovat protestni kampan sahajici od stavky studentu pres mistni i mezinarodni novinare az po blizky okruh indoneskeho prezidenta. Jenze spustit takovou kampan se ukazuje byt vetsi problem, nez bych byval cekal. Jde o protest proti mistni vlade a vsichni ti nejruznejsi akteri jsou na te ci one urovni mistni vlady tak ci onak zahackovani. Nekere organizace (vcetne vedeni Sunga Wainu) jsou primo jeji soucasti, jine si vlada kupuje tim, ze jim cas od casu da na neco penize a nestara se o to, k cemu se pouzijou (je tu pro to termin, Government's NGOs). A i ty nejslusnejsi organizace si nakonec vlada zavaze tim, ze podpori jejich dlouhodobe ochranarske programy v mistech, kam se zatim nepodarilo nalakat zadneho investora - no a tu podporu pak muze kdykoli stahnout.
Abych neprisel o nikoho ze svych stavajicich partneru, musim i ja dodrzet etiketu a kampan pozdrzet az do okamziku, kdy spolecne predlozime nas protest guvernerovi Vychodniho Kalimantanu. Vsichni dobre vime, ze to k nicemu nepovede a ze guverner veskere navrhy vyslechne a nasledne smete ze stolu, tak jako uz vloni. Jenze tuhle formalitu proste nemuzeme preskocit. A tak uz druhy mesic cekame. Zpravy, ktere mi ze Samarindy chodi, mi pripominaji zaver vecernich zprav nasi porevolucni televize: Schuzka s Guvernerem se domlouva, vysetrovani Komise pro 17. listopad pokracuje...
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack