Katedra zoologie

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Úvodní stránka Aktuality Publikace Myši tribu Praomyini v Zambii
Myši tribu Praomyini v Zambii PDF Tisk Email

Praomys80Zambie je jednou z afrických zemí, kterých se téměř ještě nedotkla renesance zájmu o systematiku a faunistiku nejrůznějších skupin savců způsobená moderními molekulárně-genetickými metodami. Tato práce je první studií, která se od vydání knihy W.F.A. Ansella (1978): Mammals of Zambia podrobně věnuje taxonomii a rozšíření nějaké skupiny drobných savců v této zemi.

Na základě historických záznamů a především analýzy cytochromu b z materiálu nashromážděného během našich nedávných terénních expedic na 47 lokalitách jsme zdokumentovali výskyt myšovitých hlodavců tribu Praomyini po celé Zambii. Výsledky ukazují výskyt minimálně osmi druhů této skupiny Zambii, z čehož dva jsou nové druhy pro zemi (Praomys minor a Mastomys coucha) a další je pravděpodobně dosud úplně neznámý druh rodu Praomys. Součástí studie je i vytipování míst s vysokou diverzitou drobných a dalších savců, které by si zasloužily vyšší nebo vůbec nějakou úroveň ochrany. 

Bryja J, Mazoch V, Patzenhauerová H, Mateke C, Zima J jr , Šklíba J & R Šumbera (2012) Revised occurrence of rodents from the tribe Praomyini (Muridae) in Zambia based on mitochondrial DNA analyses: implications for biogeography and conservation. Folia Zoologica 61(3-4):270-287.

Aktualizováno Sobota, 09 Srpen 2014 10:59
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack